Vihainen nainen

Maanantai 21.4.2008 klo 23.18 - Tuula Paasivirta

Ei olisi oikein aikaa kirjoittaa, mutta minua pistää vihaksi, kun luen iltapäivälehden lupaavan toista tonnia palkkioita, jos ilmoitetaan päivän uutinen ja 50 euroa, jos lähetät hyvän kuvan uutisesta. Näin syntyy väärin tavoin "uutisia". Tällöin helposti hämärtyy se, mikä oikeasti on uutinen, "hyvä uutinen". Näin liian helposti rikotaan yksityisyyden rajat, tarkoitus pyhittää keinot väärin perustein.

Kun vielä samaan hengen vetoon kirjoitetaan, että Malagan onettomuuden osalliset tai omaiset eivät anna kommentteja, ovat vaitonaisia, niin väkisin syntyy mielikuva, että uutisia tehdään väärin motiivein. Menkää nyt hyvät toimittajat itseenne. Miettikää itseänne vastaavassa tilanteessa?  Tiedän todella tarkoin, että toimittajien tenttaaminen on ärsyttävää tallaisessa tilanteessa, kun oma elämä ja läheisen elämä kriisissä. Tällöin toimittajien harrastama surevien kuvaaminen ja kommenttien pyytäminen on täysin väärin ja anteeksi antamatonta. Olen tästä asiasta ennenkin kirjoittanut.

Antakaa ihmisten palata koteihinsa rauhassa, hoidattaa vammansa, kaivata kuoleitaan, asettua kotiin ja hoitaa läheisiään ja itseään. Asiantuntijahaastattelut hyväksyn, mutta  en asianosaisten haastatteluja.

Onneksi en tee päivittäislehtien toimittajan töitä. Sahaan ehkä omaa oksaani tällä kirjoittelulla, mutta en voi hyväksyä sitä, että  ihmiset eivät saa palata kotiin omissa oloissaan ja ammattiapuun tukeutuen, vaan heiltä kärtetään kommentteja. Voin itse menettää joitakin toimittajan töitäni, mutta en silti voi hyväksyä ihan mitä vaan toimittajan työn nimissä.

Asiaan liittyvä asiatieto tulee välittää ja jutut taustoittaa. Sitä en halua kieltää missään tapauksessa. Tietoja tarvitaan tiedon itsensä vuoksi ja tapahtuneen jäsentämisen vuoksi. Monet ovat tiedotusvälineiden tiedon varassa. Siksi on hyvin tärkeätä, mitä välitetään ja miten tuo tieto välitetään.

Asianosaisten suorat, shokkivaiheen haastattelut täytyisi kieltää. Ei shokkitilassa olevaa ihmistä saa haastatella. Eri asia on, jos ihminen vuosien päästä haluaa kertoa hänelle tapahtuneesta murheesta ja siitä mikä on auttanut elämässä eteenpäin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palkkio, palkkiolla metsästys, lehdistön etiikka, lehdistön moraali, oikeus surra, oikeus vaitioloon, lupa surra

Pohdintaa Martti Lingqvistin elämäkerran äärellä

Lauantai 8.7.2006 klo 22.25 - Tuula Paasivirta

Martti Lindqvistin elämäkerran äärellä

Kesä kuumalla siivoamista ja teologista pohdintaa. Olen lukenut tänään Heikki Tervosen kirjoittamaa kirjaa edesmenneestä eetikosta Martti Lindqvististä. Martti Lindqvist - matkalaukkueetikko - .

Viisas, älykäs mies, joka oli aikaansa edellä. Syvällinen ajattelija, ymmärtäjä heikkojen puolustaja, joka kohtasi matkansa pään runsas 2 vuotta sitten työmatkallan Tansaniassa.

Kirja haastaa pohtimaan omaa teologiaa, arvoja ja työtapoja. Toisaalta tunnen jotain hengenheimolaisuutta Marttia kohtaan, koska usko on minulle hyvin syvällinen ja merkityksellinen asia ja toisalta elän arkisesti jalat maassa, ymmärtäen ja pohtien elämää ja ihmisyyttä monesta näkökulmasta.

Ihminen on vastuussa monista asioista toisaalta Jumalalle, mutta myös toiselle ihmiselle ja toisesta ihmisestä. Hän ei voi paeta Jumalan selän taakse, eikä uskoon ja syvään hengellisyyteen.

Jatkuu

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: etiikka, teologia, omakohtaisuus, elämänkerta, kirjallisuus