Tekijänoikeusasioista

Maanantai 3.3.2008 - Tuula Paasivirta


Olen tänään selvittänyt tekijänoikeuslakia ja tekijänoikeusasioita eri reittejä. Kiinnostava ja tärkeä, mutta samalla vaikea ja monimutkainen asia.

Asia kiinnostaa minua, koska olen kirjoittava ja kuvaava ihminen. Olen myös törmännyt tilanteeseen, jossa eräs henkilö on siirtänyt omaan blogiinsa sellaista tekstiä, jonka minä olen julkaissut Kotimaa -lehden lukijablogistipalstalla. Hän sanoo, että Tuula Paasivirta kirjoittaa hänen blogipalstallaan, vaikka en ole koskaan antanut hänelle lupaa julkaista tekstiäni hänen blogissaan. No onneksi oli edes nimi mainittu, että teksti on minun eikä hänen. Tämä tekstini käyttö omin luvin selvisi, kun googletin omalla nimelläni, täällä netissä

Olen tänään soitellut tekijänoikeusjärjestöihin, kysellen yleisiä asioita ja henkilökohtaisia asioitani. Eri järjestöihin liittytään eri periaatteilla ja toimintatavat ovat erilaisia. Toisissa annetaan välitysoikeudetkin ko. järjestölle. 

No tekijänoikeuder kuuluvat minulle kaikkeen mitä tuotan ja teen, kuulun järjestöön tai en. Hyvä niin. Tämä usein unohtuu, kun täällä metissä liikutaan ja eletään. Eräs kollega käyttää paljon runoja kotisivuillaan.  Se on hiuksen hienoa, missä menee sitaattioikeuden raja. Siitaattaioikeus on olemassa, jos sitä, asianyhteydessä tarvitaan, mutta kokonaista runoa ei saisi lainata, ilman kirjailijan lupaa.

Sain paljon ensikäden tietoa ja ja vinkkejä. Samalla totesin, että järjestöjä on paljon ja momma on kallista. Sabastossa vahditaan tätä nettiäkin sen verran, kun kyetään.

Lain lukeminen ja uudistusten seuraaminen ovat tärkeitä, jotta pysyy ajantasalla.

 

 

 

Avainsanat: tekijänoikeus, tekijänoikeuslaki, tekijänoikeusjärjestöt


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini