LOUHISAARESSA

Maanantai 26.5.2008 klo 21.01 - Tuula Paasivirta


Olimme lauantaina 24.5. Espoon seudun Näkövammaisten kanssa kevätrekellä Louhisaaren kartanossa ja Askaisten pitäjässä. Kartanon lisäksi kävimme Askaisten kirkossa. Se on aikanaan ollut Louhisaaren kirkko. Nykyisin se on Lemu-Askaisten seurakunnan kirkko.  

Olen kauan haaveillut käyväni tuolla Louhisaaressa. Muistan kouluajalta, 40 vuoden takaa, kuvan koulun historian kirjasta. Siinä kartanon päärakennus on kuvattu edestä päin. Syystä eli toisesta tämä kuva on syöpynyt tajuntaani.

 Olen lukenut paljon Mannerheim suvusta. En vain marsalkasta, vaan muistakin sisaruksista. Heistä moni muukin kunnostautui omalla alallaan. Minuahan on aina historia ja elämänkerrat kiehtoneet.

Meitä retkeläisiä sää suosi. Käyskentelimme myös kartonon avarassa puistossa. Mikä ihanuus, minulle, joka asun Helsingin keskustassa. 

Saimme hyvän opastuksen. Koska Louhisaari on yksi Museoviraston saavutettavuuskohteista, siellä on mm. kartanon pohjapiirroksissa pistetekstit. Liikuntavammaisille on sisäänkäynti ensimmäiseen kerrokseen ja siellä on DVD esitys hyvän kokoisen laajakulma tv:n kautta katsottavissa, erityisesti heille, jotka eivät pääse kerroksiin.

Portaissa on toisella puolella ohut valkoinen kaide ja portaat ovat yllättävän matalat ja loivat, joten kyllä sinne meikäläinen saattoi kävellä ylös.

Kirkossa saimme myös seurakuntamestarilta hyvän esittelyn ja lauloimme Suvivirren.

Louhisaaressa söimme hyvin ja mennen tullen kahvittelimme matkan varrellla. 

Avainsanat: Mannerhein, Flemingit, Louhisaari, Askainen, Lemu, saavutettavuus, kevätretki


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini