MIksi kommentoin NMKY:n avioliittokoulutukseen liittyvää uutista

Torstai 6.3.2008 klo 16.36 - Tuula Paasivirta

Vaikka olen vastannut ja perustellut jo suorassa palauteosioissa täällä sivuillani, sitä miksi olen ottanut kantaa NMKY:n parisuhdekoulutusuutiseen, niin laitan aiheesta vielä erillisen blogitekstin selvyyden vuoksi tähän perään.

 Koska olen tätä aihetta omalla nimelläni kommentoinut paitsi täällä henkilökohtaisten kotisivujeni blogissa, niin olen kommentoinut sitä samoin arkumentein Kotimaa lehden uutisen perässä olevassa keskusteluosioissa. 

Kiitän saamastani palautteesta.Tämän vuoksi laitan tännekin selventävän kommentin ajattelustani ja siitä miksi kommentoin asiaa, jota en kovin hyvin tunne.
Ehkä ei pitäisi kommentoida asiaa, jota ei tarpeeksi hyvin tunne. Tämä on ihan hyvä periaate ja sitä kannattaa noudattaa yleensä.

Siksi sanoinkin etukäteen, että en tunne ko. materiaalia. Tämä materiaali on nyt vedetty pois, joten siihen ei enää voikaan tutustua.

Minut sai ottamaan kantaa tähän asiaan vain ja ainoastaan, se suora lainaus, jossa puhuttiin väkivaltaiselle miehelle alistumisesta. Tämä sama asia tulee uudessakin esille Kotimaan tämän päiväisessä uutisessa. Väkivaltaiseen parisuhteeseen alistumista ei mielestäni voi vaatia keltään uskon nimissä. Siinä po. nollatoleranssin vaatimus.

Kriisityöntekijänä ja pappina olen kahdenkymmennen vuoden aikana myös sielunhoidossa useaan kertaan törmännyt siihen, että tällaista julistusta on joissakin harvoissa piireissä aikuisen oikeasti olemassa, siis, että vaimon tulee alistua väkivaltaiseenkin parisuhteeseen. Näin ollen tiedän mistä puhun.

Lisäksi monien uskovaisten parisuhteissa on korkeampi kynnys hakea apua väkivaltatilanteissa, kuin muissa parisuhteissa. Vaikka raamatussa on tärkeitä ohjeita parisuhteeseen, niin on syytä ottaa huomioon Suomen laki ja se, mitä me tunnemme psykologian lainaalisuuksista, mielenterveydestä jne. Vääränlainen alistuminen ei ole kenellekkään hyväksi. Vähiten perheen lapsille.

Toki minulla on ollut kaukaa katsoen positiivinen käsitys Ransseista jo vuosien ajan ja minusta on ilahduttavaa, että he ovat reilusti tulleet julkisuuteen omalla nimellään. Toki NMKY:n johtoporraskin voisi tulla esille.

Periaatteessa suosittelen aviopareille mielellään osallistumista avioliittokouluihin ja parisuhde viikonloppuihin. Parisuhdetta kannattaa hoitaa monin tavoin. Mutta koulutuksen täytyy olla pareja ja heidän valintojaan kunnioittavaa, tasa-arvoon perustuvaa. Hyväksyn, silti sen että avioparit kuitenkin itse valitsevat sen millainen heidän suhteensa on.

Jos tuntuu hyvältä ja oikealta, että mies on hyvin selkeästi perheenpää, niin sen täytyy olla kunkin perheen yksityisasia. Tarkoitan tällä sitä, että sitä eivät ulkopuoliset voi päättää perheen puolesta. Kuitenkin toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne, sanotaan jo raamatussa. Molemmat kuitenkin tekevät työtä perheen ja kodin hyväksi, siksi on vaikea ymmärtää, että vain toinen 'sanelee' perheeen asiat. Jos molemmat käyvät töissä, pitää sen näkyä kotitöiden jaossa yms.

ystävällisesti Tuula

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: avioliittokoulutus, parisuhde, väkivalta, parisuhdeväkivalta, koemus sielunhoitajana ja kriisityöntekijänä, raamattu parisuhdeoppaana, alistuminen, alistettu, alistaminen

Melkein ahdistuneena, vaikka hitusen ymmärränkin

Keskiviikko 20.12.2006 klo 10.16 - Tuula Paasivirta

Netistä luettua: Kolmen lapsen äiti ei luovu väkivaltaisesta suhteesta.

Iltapäivälehden lööppi  tuo esille jälleen väkivallan kasvot monella tavalla. Kolmen lapsen äiti ei luovu väkivaltaisesta suhteesta lasten takia. Vaikka juuri heidän vuokseen hänen tulisi luopua suhteesta.

 Toki ymmärrän, senkin että pelko menettää lapset isälle erossa on kova, mutta pystyykö hän puolustamaan ja suojaamaan lapsia isän väkivallalta? Saako hän ja perhe muuta apua?  Pitäisikö lastensuojelun puuttua, jos kukaan ei kykene suojaamaan lapsia?

Mikä on totuus juuri tässä perheessä, mikä iltapäivälehtien myyntiä lisäävää lisäväriä? Ei niin etteikö väkivaltaa ole kyseisessä perheessä. Se voi olla pahempaakin, kun lehdesssä kerrotaan, valitettavasti. 

Ahdistus, alistuminen on syvä, jos odotetaan mielummin Paula B:n kohtaloa, jolloin oma arvokas ja tärkeä elämä on kadonnut. Tällöin lapset täysorpoja, käytännössä; äiti kuollut ja isä vankilassa.

 Kuka auttaa äitiä tässä ja nyt pohtimaan näitä asioita? Mistä hän saa lepoa ja voimia? Miten perhe selviää joulun yli?  Ilmoittaako kaikki vähänkin isommat tai pienemmät väkivallan teot poliisille, lääkärille?

Helppoja vastauksia ei ole. Sitä en luulekaan.  Mutta jotain pitäisi löytää.

Mitä on taustalla hänellä, joka pahoinpitelee entisen esimiehen? Mitä muuta kuin epäonnistunut työsuhde.

Tuula Paasivirta

 

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: väkivalta, alistuminen, lapset, pelko, luopuminen