kestohanki = hankikanto, vai onko?

Keskiviikko 28.3.2007 - Tuula Paasivirta

Kestohanki =hankikanto, vai onko?

Viime viikon Ylen Sanakirja -ohjelmassa käsiteltiin kestohanki sanaa. Sellaista sanaa ei löydy Suomen kielen perussanakirjasta. Toki ymmärsin, mitä sillä tarkoitetaan.  Jäin vain ihmettelemään, miksi ohjelmaan oli otettu tuo muoto kyseisestä sanasta.

Itselleni tutumpi muoto on hankikanto. Se löytyy myös sanakirjasta. Samoin sieltä löytyy sana hankiainen. Lapsena oli hauska kelkotella pitkin peltoja ja joen rantoja sinisellä puukelkalla tai kävellä, kun lumi jalkojen alla kesti ehjänä ja aurinko paistoi.

Onkohan se niin, että lapsuudesta on niin kauan, että  kaikki kaunis muistuu sieltä mieleen, eikä niinkään ikävät asiat. Näistä mukavista asioista eräs tärkeä on lumi. Ja sitähän riitti vielä näin maaliskuussa. Teimme kotipihalla ja koulussa ihania lumilinnoja ja lumikäytäviä.

 Toki lumiukkojakin tehtiin ja porkkanasta nenä ja hiilestä niille sitten nappisilmät valmistettiin, kuten asiaan kuuluu. Suojasäällä lumisotasilla oltiin mekin, niin kuin lapset kautta aikojen.

Kuitenkin tuo ensin mainittu hankikanto oli jotain aivan riemullista ja erityistä. Silloin oikaistiin kouluunkin naapurin pellon poikki.

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kestohanki, hankikanto, sanaleikki, suomen kieli,