NMKYN AVIOLIITTOKOULUTUKSESTA NOUSSUT KOHU

Keskiviikko 5.3.2008 klo 18.27 - Tuula Paasivirta


Tällä viikolla on uutisoitu NMKY:N (Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys) yhdessä Tikkurilan seurakunnan kanssa järjestämästä parisuhdekoulutuksesta. Koska ko. koulutuksesta on valitettu ja tehty aloitteita on asia tutkittavana, ja sitä käsitellään paikallisessa seurakuntaneuvostossa tämän kuun lopulla. 

 Olen kirkollisen Kotimaa lehden (http://www.kotimaa.fi/kotimaa/) sivuilla olevaan uutiseen, joka käsitteli Naisasialiitto Unionin asiaan liittyvää uutista, perään kirjoittanut alla olevan lukija kannanoton. Julkaisen sen myös täällä kotiblogissani, koska asia on tärkeä. 

Kiitos Tikkurilan aloitteentekijälle Sari Roman-Lagerspetzin ja naisasialiitto Unionille aloitteista ja kannanotoista NMKY:n parisuhdekoulutukseen liittyen. 

Korostan, etten ole kyseistä koulutusmateriaalia nähnyt ja olen julkisen sanan sekä muutamien keskustelujen varassa. Olen huolestunut naista alistavasta asenteesta mainitussa koulutuksessa.

Nyky avioliitossa voi lähtökohtana olla vain ja ainostaan tasa-arvo ja toinen toisensa kunnioittaminen. Se mitä olen lukenut sieltä täältä tästä puheena olevasta asiasta, on huolestuttavaa.

Erityisen suurta huolta tunnen, jos koulutuksessa oikeasti kehotetaan naista kestämään väkivaltaa. Sille pitää sanoa piste ja olla nollatoleranssi. Toki meillä Suomessa on paljon henkistä, hengellistä ja fyysistä väkivaltaa ihmissuhteissa, mutta seurakunnan antama avioliittokoulutus ei voi eikä saa tukea perhe- ja parisuhdeväkivaltaa. Vaan tulee tukea kehitystä, joka johtaa sen vähenemiseen ja poistamiseen parisuhteissa ja suhteessa lapsiin.

Olen pappina ja kriisityöntekijänä syvästi huolissani tästä asiasta. Olen myös iloinen, että perheasian johtaja Martti Esko korostaa tasa-arvoa ja muita lakeja, joita meidän tulee noudattaa.

Sinänsä tiedän, että suuressa osassa seurakuntia ja kristillisiä järjestöjä tehdään hyvää ja arvokasta parisuhdetyötä.  Mutta ylilyöntejä ei tule sallia tälläkään sektorilla.
Tuula Paasivirta
pastori, kriisityöntekijä
 

Avainsanat: avioliittokoutus, parisuhdekoulutus, alistaminen, kunnioittaminen, perheväkivalta, tsa-arvo, nollatoleranssi, johtaja Martti Esko, Naisasia Unioini, aloite, tutkinta


Kommentit

5.3.2008 22.09  kaura

Meidän autismi- ja AS-yhdistyksessämme kävi kerran parisuhdekouluttajapariskunta. He olivat oikein hyviä, mutta vähän väärässä paikassa, sillä heidän oppinsa perustuivat hyvin selkeisiin naisen ja miehen rooleihin. Autismin kirjon ihmiset kun tunnetusti ovat luontaisesti melko androgyynejä, tai siis sukupuoliroolit eivät noudata niin tarkkaan biologista sukupuolta. Oli kumminkin kiva jutella heidän kanssaan ja ilta oli ihan onnistunut. Varmaankin tuo lehdessä mainittu koulutus on harvinaisuus, mutta ihan pöyristyttävä sellainen. Kiitos kun toit tämänkin esiin!

6.3.2008 9.31  jukka vaulasvirta

Toivoisin että ottaisit kantaa NMKY:N avioliitto-opetukseen kun olet siihen täysin tutustunut, muuten et voi tietää mitä kommentoit. Itse olen käynyt 10 kertaa ko. leirillä ja voin sanoa että opetus on aivan loistavaa.

siunaavin terveisin

Jukka Vaulasvirta
Espoo

6.3.2008 13.07  Martti Pitkäranta

Ihmettelen suuresti kuinka kiirehdit kommentoimaan asiaa, jota et selvästikään lainkaan tunne. Jos kerran asia on sinulle tärkeä ja olet siitä huolestunut, niin olettaisin sinun fiksuna ihmisenä ensin selvittävän mistä on kysymys. Kuulopuheiden perusteella asiaa kommentoiva tekee helposti itsestään narrin.

6.3.2008 14.53  Tuula Paasivirta

Kiitos kommenteistanne.
Martti Pitkäranta olet oikeassa siinä, että ei pitäisi kommentoida asiaa, jota ei tarpeeksi hyvin hyvin tunne. Tämä on ihan hyvä periaate ja sitä kannattaa noudattaa.

Siksi sanoinkin etukäteen, että en tunne ko. materiaalia. Tämä materiaali on vedetty pois, joten siihen ei enää voikaan tutustua.

Minut sai ottamaan kantaa vain ja ainoastaan, se suora lainaus, jossa puhuttiin väkivaltaiselle miehelle alistumisesta. Tämä sama asia tulee uudessakin Kotimaan tämän päiväisessä uutisessa esille. Sitä ei voi vaatia keltään uskon nimissä.

Kriisityöntekijänä ja pappina olen kahdenkymmennen vuoden aikana myös sielunhoidossa useaan kertaan törmännyt siihen, että tällaista julistusta on joissakin harvoissa piireissä aikuisen oikeasti olemassa. Näin ollen tiedän mistä puhun.

Lisäksi monien uskovaisten parisuhteissa on korkeampi kynnys hakea apua väkivalta tilanteissa.

Toki minulla on ollut kaukaa katsoen positiivinen käsitys Ransseista jo vuosien ajan ja minusta on ilahduttavaa, että he ovat reilusti tulleet julkisuuteen omalla nimellään. Toki NMKY:n johtoporraskin voisi tulla esille.

Periaatteessa suosittelen aviopareille mielellään osallistumista avioliittokouluihin ja parisuhde viikonloppuihin. Parisuhdetta kannattaa hoitaa monin tavoin. Mutta koulutuksen täytyy olla pareja ja heidän valintojaan kunnioittavaa, tasa-arvoon perustuvaa. Hyväksyn, sen että avioparit kuitenkin itse valitsevat sen millainen heidän suhteensa, valitsevat työnjaon jne.

Jukka kiitos asian tuntevan henkilön kommentista. Kauralle myös kiitos kommentistasi. Varmaan on totta, että ns. yleiskouluttajat eivät tunne autismin erityispiirteitä

6.3.2008 15.30  Tuula Paasivirta

Pari ajatusta vielä:

Lisäksi monien uskovaisten parisuhteissa on korkeampi kynnys hakea apua väkivaltatilanteissa, kuin muissa parisuhteissa.

Jatkoa edellisen viestini loppupuolelle.
Jos tuntuu hyvältä ja oikealta, että mies on hyvin selkeästi perheenpää, niin sen täytyy olla kunkin perheen yksityisasia. Kuitenkin toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne. Molemmat kuitenkin tekevät työtä perheen ja kodin hyväksi, siksi on vaikea ymmärtää, että vain toinen "sanelee" perheeen asiat. Jos molemmat käyvät töissä, pitää sen näkyä kotitöiden jaossa yms.

Halusin kommentoida Kotimaa -lehdenkin keskustelussa omalla nimelläni, enkä turvautua nimimerkkiin.

22.6.2008 12.58  anneli

tunnut tietävän, mistä puhut, en väitä vastaan, koska minäkään en ole kokonaisuudessaan tutudrunut ko. aineistoon, mutta olen vilkaissut sitä sieltä täältä ja koska olen jossain määrin nähnyt kurssin aineistoa, en ikinö itse menisi ko, kurssille. tosin ei ole tarvettakaan. olen itse uskossa, mieheni ei, mutta tämän asian olen jättänyt jumalan hoitoon.. uskon, että hänellä onoma aikataulunsa mieheni kohdalla.

22.6.2008 21.13  Tuula Paasivirta

Hei,

Kiitos Anneli kommentistasi.

Onneksi kurssien järjestäjiä on muitakin kun NMKY. JOs heidän kurssinsa ei tunnu sopivalta, niin voi ja kannattaa etsiä muita järjestäjiä. Niitä onneksi löytyy.

Parisuhteen hoitaminen ja huoltaminen on tärkeätä.

16.12.2008 17.14  S.H

Minä en ole tarvinnut avioliittokoulua milloinkaan, koska yhteys Jeesukseen Pyhän Hengen kautta on antanut viisautta Raamatusta. Ilman Pyhää Henkeä sana on lukittu, eli olin sokea hengellisesti ja rohkeutta ei ollut vastata myöntävästi edes kosintaan. Hiljalleen tuntemus on lisääntynyt Jumalan tahtoon avioliiton asioissa, ym:ssa.

1.3.2009 19.04  Sakari Sarkimaa, Espoo

Hei, on hyvä että NMKY:n avioliittomateriaaliin puututtiin. Luin jo useita vuosia sitten laajan kritiikin, joka kohdistui NMKY:n avioliittokouluun. Sen oli tehnyt Kansan Raamattuseuran nyt jo elälleellä oleva avioparityöntekijä Arto Virén, ja se oli osa hänen avioliittotyötä koskevan teoksensa julkaisematonta käsikirjoitusta. Kritiikki osoitti vakavia epäkohtia koulutuksessa ja sen oli tehnyt alan pitkäaikainen ammattilainen. Kritiikki perustui laajaan analyysiin, kokemukseen ja tietämykseen. Olen toisesta lähteestä kuullut myös äärimmäisen vakavasta NMKY:n avioliittokoulutuksen synnyttämästä kriisistä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini